Pediatria speciale e femijeve prematrur

health & medical test / quiz prep and need a reference to help me learn.

ritja dhe zhvillimi i femjeve ne jeten intrauterine dhe ekstruterine , femijet prematur, semundjet e ndryshe te sistemeve te organizmit e te tjera.
Requirements:
Te vjellat tek stenoza pilorike jane:
Ne afersi-regurgitim
Ne largesi- forme projektili
Latanti vjell kur shtrihet ne pozite horizontale
Komplikimi me I rende I hypothyroidizmit kongjenital eshte:
Anesi te shkurta, diskinezi epifiziale, demtim I rritjes dhe vonese e thelle mendore (kretinizem)
Si behet ndjekja afatgjate e femijeve me diabet:
Kontrollimi I diabetit duhet te behet cdo dite nepermjet matjes se glikemise me glukometer.
Nese glikemia qendron stabil 2h pas ushqimit, atehere doza e insulines me veprim te shpejte eshte e pershtatshme
Ndjekja afatgjate e femijve me diabet ka per qellim mbajtjen e kontrollit te glikemise dhe HbA1c ne shifra afer normales. Ky kontroll tek femijet eshte me I veshtire per tu arritur por ne te njejten kohe edhe shume I rendesishem per te ulur mundesine e komplikimeve afatgjate.
Tek femijet tentohet nje glikemi preprandiale 150mg/dl per ta evituar hipoglikemine.
Vlerat e HbA1c sipas moshes:
0-6 vjec < 8.5 % 6-12 vjec < 8% 13-19 vjec < 7.5 % Shenjat klinike te Leishmania donovani jane: Te semuret me insuficience acute renale jane te rrezikuar nga: Hyperkaliemia >7.5 mmol/l
Urea > 15 mmol/l
Kreatinini >100 mmol/l
Komplikimet e refluxit gastro-ezofageal jane:
Ngecja ne rritje dhe zhvillim
Anemia
Laringiti refluksiv
Stridori laryngeal
Astma
Ne ezofag: ezofagiti refluksiv, strikturat locale peptike, ezofagu I barretit dhe adenokarcinoma e ezofagut.
Si behet dhe kur behet screening neonatal per hypothyreozen kongjenitale?
Eshte menyra me e mire per zbulimin e femijeve me hipotiroidizem. Kjo behet ne ate menyre qe: gjaku I te posalindurit merret diten e 3 dhe te 5 ne leter filtruese , ku caktohet perqendrimi I T4 dhe HST. Ky skrining mundeson diagnostikimin me kohe dhe fillimin e mjekimit ne 3 javet e para te lindjesm apo deri ne fund te muajit te pare te jetes.
Cilat organe prek Leishmania donovani?
Cfare eshte Kawasaki?
Eshte nje vaskulit febril akut I periudhes se femijerise. Dyshohet se eshte infeksion virusal I lidhur me stine. Semundja zhvillohet si nje proces inflamator I eneve te gjakut me kaliber te mesem, qe mund te shkaktoje tromboza dhe aneurizma te eneve koronare.
Manifestimet klinike: temperature, anemia , splenomegalia,hepatomegalia, zmadhimi I gjendrrave limfatike periferike. Fq 679
Karakteristikee hemoglobines ne Talasemia major eshte:
Hemoglobin normale ka 2 vargje A dhe 2 vargje B te gershetuara midis tyre. Ne talasemine major kemi deficit te lindur te prodhimit te vargjeve beta nga nje defect I gjenit perkates. Vargjet alfa ne pamundesi per me u lidh me vargjet beta lidhen me vargjet gama duke na dhene keshtu Hb fetale. Prania e kesaj Hb eshte jo normale dhe con ne shkaterrimin e Er ne palce ose ne qarkullim.
Shkaqet me te shpeshta te anemise sideropenike jane:
Ushqyerja me formulat qumeshtore me permbajtje te ulet te Fe
Mekimi I prolonguar pas vitit 1 te jetes pa kompensim te Fe
Mekimi pas 6 muajve pa marrje te ushqimit plotesues adekuat te pasuruar me hekur
Mungesa e vit C
Vonesa e dhenies se ushqimeve te tjera
Malabsorbimi
Gjakderdhjet nga trakti tretes
Inteksionet me protozoa
Intolerance e proteinave te qumeshtit te lopes
Ushqimi joadekuat te femijet shkollore etj.
Pasqyra klinike e Sy. Henoch-Schonlain eshte:
Manifestimet klinike mund te paraqiten ne 5 formal:
Ekzantema hemorragjike
Forma abdominal
Forma e nefritit
Forma artikulare
Demtimet manifeste te trurit.
Cfare eshte sindromi I rubeoles kongjenitale:
Fetusi mund te infektohet ne cdo kohe gjate shtatzanise, eshte virus shume teratogjen. Anomalite e shkaktuara varen ne cilen kohe te shtatzanise ndodh infektimi.
Anomalite jane: deficit I degjimit deri ne shurdhim, ne sy- katarakte, mikroftalmi, retinopati, glaukome kongjenitale, anomaly kardiake, neurologjike si mikrocefali , meningoencefalit dhe prapambetje fizike dhe mendore.
Cilat jane shkaqet me te shpeshta te konvulzioneve tek neonati?
Anomalite e trurit
Crregullimet metabolike
Infeksionet (nese jane dy te sakta)
Komplikimet e parotitit epidemic jane:
Meningoencefaliti
Orkiti
Pankreatiti
Shurdhimi (bilateral ose unilateral, tranzitore ose e perhershme)
Nefriti , tiroiditi , miokarditi jane te rralla
Ne shtatzanine e hershme rrit shancen e abortit.
Shenjat klinike te anemise sideropenike tek femijet jane:
Anoreksia
Zbehja e lekures dhe mukozave
Marramendje
Zhurmat funksionale ne zemer
Floket e thyeshem
Thonjet e qare etj
Si behet diagnositkimi I talasemise major?
Te dhenat laboratorike:
Hemograma : ulje te Er dhe Hb
Retikulocitoze e rritur
Ferritina dhe siderina te rritura
Bilirubina indirekte dhe LDH te rritura
Ne strishon e gjkut shohim qelizat target
Elektroforeza e vendos diagnozen ku Hb perfaqesohet ne perqindjen me te madhe nga HbF kurse HbA1 eshte I ulet
Elektroforeza duhet te behet pas moshes 1 vjecarem sepse kemi akoma persistim te Hb fetale ne qarkullim. Ne rast nevoje bejme elektroforezen e te dy prinderve per te percaktuar bartesit.
Tumori Wilms- nefroblastoma shpesh shoqerohet me malformacione te tjera ku me I shpeshti eshte :
Aniridia – mungesa e irisit
Mb Hodkin lokalizimin primare e kane ne gjendrrat ….. (trubullt):
Vendi I shfaqjes fillestare eshte gjithmone limfonodal dhe shume rralle ekstranodal.
Limfonodulet me te prekura jane ato rreth duktusit aortic, lumbare, mediastinal dhe fosave supraclavikulare.
Cilat jane shenjat klinike te Leukemise?
Paraqitet me 3 sindroma:
Sindromi anemic- zbehje, dispne, asteni
Sindromi hemorragjik-petekie, ekimoza, mukozale
Sindromi infektiv
Hepatosplenomegali,
Limfadenopati periferike- cervikale , aksilare, inguinale
Cilat organe prek Leishmania visceral?
Karakteristika e ekzantemes tek varicella eshte:
Ekzantema shpesh eshte shenja e pare e semundjes, fillon si makulle dhe per pak ore behet vezikulare 1-10 mm , mbulon te gjithe trupin , ekstremitetet, ne goje, ne konjuktiva, ne lekuren e kokes, “yjet ne qiell”. Ekzantema eshte papulo-vezikuloze.
Si jane te vjellat tek refluxi gastro-ezofageal dhe cilat jane komplikimet e saj?
Te vjellat jane atonike. Me shpesh paraqitet kur vendoset ne pozite horizontale, gjate kollitjes ose qarjes.
Komplikimet:
Ulcerime
Ezofagiti refluksiv
Anemia sideropenike
Vjellja mund te arrije rruget e frymemarrjes te jap simptoma si:
Bronkit obstruktiv,
pneumoni aspirative,
astme
kolle kronike sidomos gjate nates.
Per cilen semundje behet screening tek I posalinduri dhe cfare behet?
Per hipotireozen kongjenitale. Eshte menyra me e mire per zbulimin e femijeve me hipotiroidizem. Kjo behet ne ate menyre qe: gjaku I te posalindurit merret diten e 3 dhe te 5 ne leter filtruese , ku caktohet perqendrimi I T4 dhe HST. Ky skrining mundeson diagnostikimin me kohe dhe fillimin e mjekimit ne 3 javet e para te lindjesm apo deri ne fund te muajit te pare te jetes.
Purpura anafilaktoide- Sy Henoch-Schonlain eshte:
Eshte vaskulopati e fituar qe paraqitet shpesh, nga grupi I purpures jotrombocitopenike, qe karakterizohet me vaskulit te eneve te vogla te gjakut te lekures, TGI, nyjeve dhe veshkave.
Ngushtimi bronchial te astma bronchiale ndodh … (patofiziologjike)?
spazmae muskujve bronchial – lirimi I mediatoreve inflamator
edema e rrugeve ajrore- rritja e permeabiliteti kapilar
impakti I mukusit ne rruget bronkiale- hiperplazia e qelizave te Gobletit
Rehidrimi i.v indikohet kur humbjet e lengjeve jane:
Konvulzionet febrile jane:
Jane sulme cerebrale (konvulzive) te shoqeruara me temp te ngritur trupore, qe zakonisht paraqiten tek femijet prej moshes 6 muaj-5 vjecare, ne mungese te infeksioneve akute intrakraniale. Zakonisht temp e kane >38,5 C.
Bronikeektazite shkaktohen nga:
Komplikacionet e glomeruonefritit akut jane:
Insuficienca akute e zemres
Aritmi sinusale
Hipotension akut
Per hiperplasion adrenal kongjenital e rendesishme eshte:
Testis te zmadhuar
Sinus urogjenital
Mikropenis

Shenje e astmes bronkiale nuk eshte:
Ekspirium I zgjatur
Gerhatje e kraherorit
Laringospazma

Mukoviscidoza diagnostikohet me analizen e elektorliteve ne djerse:
Fosfateve
Kalciumit
Klorit
Per artrit rheumatoid e rendesishme eshte:
Sedimentacioni I larte
Trombocitoza
Angine e kaluar me pare
Trombocitopenia nuk paraqitet :
Tek infeksionet virale
Tek leukozat
Tek semundja Kawasaki
Tek bronkiektazia e rendesishme eshte perveq:
Kollitje
Sekrecione
Djersitja
Si eshte dispnea tek semundjet e traktit te siperm respirator e si eshte tek semundjet e traktit te poshtem respirator?
Dispnea varesisht nga shkaktari mund te jete obstructive dhe restrictive.
Dispnea obstructive: paraqitet per shkak te rrymimit te veshtiresuar te ajrit neper rruget e frymemarrjes:
Nese perfshin pjesen e siperme te rrugeve te frymemarrjes eshte dispne obstructive inspiratore dhe paraqitet stridori inspirator dhe gerhitja.
Nese perfshin pjesen e poshtme te rrugeve te frymemarrjes eshte dispne obstructive ekspiratore dhe paraqitet ne forme fishkellime (wheezing).
Dispnea restrictive: paraqitet per shkak te zvogelimit te elasticitetit te mushkerive apo kraherorit.
Komplikim I vonshem I infeksioneve streptokoksike jane: (nese lyp te pneumonia)
Pleurit,
Empieme
Abscess I mushkerive
Meningjit
Peritonit
Endokardit
Artrit etj.
Statusi epileptic eshte kur konvulzionet zgjasin …………?
Eshte gjendje patologjike gjate se ciles sulmi zgjat me se paku 30 min ose kur ndodhin nje seri sulmesh epileptike midis te cilave nuk ka rikthim te vetedijes.
Paraqitja e cilindrave eritrocitar ne urine eshte shenje e :
Sy nefrotike
Glomerulonefritit akut poststreptokoksik
Infeksionet urinare
Tek celiakia diagnoza vendoset me:
Anamneze
Ekzaminim objektiv
Manifestime klinike
Gjetjet laboratorike (anemia sideropenike, hipovitaminoza , hipokalcemia etj )
Biopsia perorale
Ekzaminimi radiologjik TGI
Kriteret diagnostike
Testi I provokimit me gluten
Kultura e indeve
Statusin astmatik e mjekojme me:
Inhalacione me salbutamol (Ventolin)
Ephedrin per os
Aminophilin me infusion
Epilepsia parciale e thjeshte mund te jete: “me shkru”
Epilepsia rolandike (epilepsia beninje parciale me focus centrotemporal)
Epileosia afazike e fituar ( sindroma Landau-Kleffner)
Epilepsite parciale simptomatike (organike, dytesore)
Defectus arteriosus persistens – Botalli ben pjese ne kategorine e veseve te zemres:
Me shant majte-djathte
Me shant djathte-majte
Pa shant
Cilet jane faktoret favorizues per infeksionet urinare tek femijet?
Tek meshkujt : Keqformimet e traktit urinar
Tek femrat uretra e shkurter, e drejte dhe kontaminimit perianal.
Mosha etj.
Cili eshte komplikimi kryesor I Talasemia major?
Insuficienca e zemres (shkaku me I shpeshte qe vdesin ne pubertet apo ne adoleshence).
Hepatosplenomegali
Cfare eshte kunderindikacion ne mjekimin e varicelles dhe pse?
Nuk duhet perdorur kurre aspirin . perdorimi I gamaglobulines eshte e kontraindikuar ne rast te manifestimit te formave te renda te semundjes si te varicella hemorragjike.
Cila anemi eshte me e shpeshte tek femijet dhe shkaktaret?
Anemia sideropenike-
Shkaktaret: Ushqyerja me formulat qumeshtore me permbajtje te ulet te Fe
Mekimi I prolonguar pas vitit 1 te jetes pa kompensim te Fe
Mekimi pas 6 muajve pa marrje te ushqimit plotesues adekuat te pasuruar me hekur
Mungesa e vit C
Vonesa e dhenies se ushqimeve te tjera
Malabsorbimi
Gjakderdhjet nga trakti tretes
Inteksionet me protozoa
Intolerance e proteinave te qumeshtit te lopes
Ushqimi joadekuat te femijet shkollore etj.
Me cka trajtohet angina streptokoksika?
Fenoksimetilpenicilina (penicilina V) per oral. Nese eshte alergjik ne peniciline japim eritromicine. Si alternative e pare eshte Benzatin-penicilina.
Glomerulonefriti akut poststreptokoksik e shkakton:
Etiopatogjeneze imunologjike
Etiopatogjeneze infective
Etiologji virale

Shkaktaret e mononukleozes , shenjat:
Shkaktohet nga EBV,
Klinika: kokedhimbje, temperature 39-40 C, lodhje
Triada: dobesi, faringit, limfadenopati e gjeneralizuar
Shenjat e insuficiences renale:
Akute: shenja te hipervolemise( HTA, venat jugulare te shprehura, edeme mushkerore, ascit, hepatomegali), edeme, pergjumje, aritmi e zemres, hiperpne, anemia, trombocitopeni, vjellje etj.
Kronike: zbehje, anorexi,mundim , kokedhimbje, edeme e palpebrave, ngerqe te muskujve, tharje e lekures, kruarje, ngecje ne rritje etj.
Nenat diabetike infantet:
Konvulzionet metabolike shkaktaret:
Hipokalcemia
Hipoglikemia
Crregullimi I metabolizmit te Na
Mungesa e vit B6 (piridoksines)
Shkaktaret e GER:
Relaximi transitor I sfinkterit te poshtem te ezofagut dhe relaksimi I muskujve krural te diafragmes.
Shenjat klinike te hypotiroidizmit kongjenital jane:
Letargji,
Ikter neonatal I zgjatur,
Hipotermi
Anesi te ftohta
Cianoze periferike
Konstipacion
Qarje me ze te trashe ne muajin e 1 dhe 2
Fontanelat e hapura, tipare te trashura te fytyres
Gjuhe e trashe e madhe qe del jashte dhe mund te pengoje frymemarrjen,
Lekure e thate
Anomaly kardiake.
Hipotiroidizmi kongjenital I rende karakterizohet me: anesi te shkurtera, disgenezi epifizale, demtim I rritjes dhe vonese e thelle mendore (kretinizem).
Nderlikimi me I rendesishem I semundjes Kawasaki eshte:
Aneurizmat gjigante mund te nderlikohenme stenoze ose tromboze
Fibroza cistike cilat organe- sisteme I prek te femijet:
Ileusin mekonial
Traktin e frymemarrjes
Traktitn tretes
Trakti biliar
Gjendrrat e djerses
Trakti gjenitourinar
Pershkruaj karakterin e kolles te Pertusis:
Akcesi I kolles karakterizohet nga 5-10 te kollitura te forta ekspiratore, qe nuk lene kohe per inspirim. Pas nje periudhe apneje, vjen nje inspirim I fuqishem I cili shkakton nje ulerime (britme). Ky inspirim I zhurmshem I ngjan kenges se gjelit. Gjate atakut femija behet cianotik, me sy te skuqur, me lot ,me gjuhe te dale. Ne fund ai atak mbaron me nxjerrje te nje mukusi dens, me fije , I shendrritshem, qe shpesh shoqerohet me te vjella. Mund te shfaqen hemorragji subkonjuktivale ose kutane perreth syve, qe I japen fytyres nje pamje karakteristike pertusike- FACIES PERTUSICA. Kjo faze mund te zgjase 2-4 jave.
Klinika e anemise sferodeficitare?
Shfaqet me simptoma te anemise hemolitike te vazhdueshme , te lehte ose mesatare qe ne muajt e pare te jetes
Here pas here me kriza te anemise nga hemoliza e shprehur
Zbehje ikterike
Splenomegali
Ndryshime kockore
Tek regurgitimi mitral, aortal qfare zhurme degjohet?
Regurgitimi mitral : zhurme sistolike regurgituese ne apex qe transmetohen ne axillen e majte.
(regurgitimi aortal ne slide ska kurgjo as ne liber): (tek te rriturit diastolike decrescendo ‘google’)
Klinika e Chorea minor:
Shenjat neurologjike dhe psikiatrike. Karakterizohet me levizje spontane te pa koordinuara- nuk mund ti mbertheje kopsat kepucet, nuk mundet ta coje lugen ne goje ose mbaj sene ne dore
Shenjat neurologjike: levizjet koreike dhe hipotonia
Shenjat psikiatrike: labiliteti emocional, hiperaktiviteti, ankthi nga ndarja, obsesioni, kompulsioni
Cilet jane faktoret etiologjik te asmtes bronkiale:
Faktoret mjedisor: alergjenet, infeksionet, ndotja e ambientit, mikrobet, duhanpirja active dhe passive
Faktoret gjenetik: faktoret imunologjik, predispozita per atopi, per hipersensitivitet te rrugeve te frymemarrjes.
Fruthi
Mononukleoza infective
Skarlatina

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *